divendres, 18 de desembre del 2015

T'has rentat les dents?


Amb els nins i nines de 4 i 5 anys hem treballat un conte d'higiene bucodental. Han aportat molta informació i hem descobert que hi ha tot un món de raspalls i dentífrics!


 Després hem fet una fitxa on hem escrit PASTA - DENT i RASPALL

Ara toca pintar!

dijous, 17 de desembre del 2015

Contes per a 3-6 anys

En aquest post faré una petita referència a deu dels contes que a mí personalment m'agraden més per a l'edat de 3-6 anys, ja sabeu que per gustos, els colors! Alguns dels contes ja els hem treballat al llarg del primer trimestre durant els tallers d'estimulació de la parla. Segur que els hi sonaran als vostres fills. Dels ja treballats, podeu trobar el seu post en el blog. Si encara queda algun foradet a la llista dels Reis, vos anim a incloure algun conte. Començam!

1. L'erugueta goluda: ideal per reforçar quantitat, dies de la setmana, noms de fruites...

2. El famós llibre "màgic" segons els nins (i no tan nins). Molt simple però que dóna moltíssim de joc per treballar quantitat, ordres, seriacions, orientació, 


3. L'Estrella de na Laura: una estrella cau al carrer i na Laura s'encarrega de cuidar-la. Una història molt tendra.


4. L'ovelleta que va venir a sopar: no sempre els llops són tan ferotges com ens imaginam, encara que una ovelleta vagi a la seva casa a sopar.

5. De què fa gusta la lluna?: Un clàssic. Conte repetitiu que té com a protagonista principal a la lluna. Arribaran a poder tastar-la els animals? Com ho faran?





 6. El monstre de colors: ideal per treballar les emocions.A internet podeu trobar infinitat d'activitats que podeu fer a partir d'aquest conte. El podeu trobar en varis formats. Particularment, el de pop-up és preciós. També han tret el peluix del monstre verd i rosa.

 7. Élmer: un altre clàssic per treballar el respecte a la diversitat, mitjançant un elefant multicolor. Hi ha una col·lecció sencera.


 8. El petit blau i el petit groc: un llibre abstracte amb dos protagonistes que són els dos colors i que tenen "vida pròpia". Què passa si el blau i el groc se fonen en una abraçada?



9. Jo mataré monstres per tu: ideal per treballar la por als monstres que apareixen davall els nostre llit i no ens deixen dormir. Personalment jo li canvïi el nom del títol quan l'he de contar i passar a dir-se "jo caçaré monstres per tu".



10. Monstruo rosa: un altre de monstres originals, divertits i que escapen del prototip del monstre dolent. ideal per treballar la diversitat, l'acceptació de les diferències i el respecte per la singularitat de cada un. Què divertit és que tots seguem diferents!

Què vos semblen? Els coneixieu?
I pels vostres fills? Quins són els seus contes preferits?





dilluns, 14 de desembre del 2015

L'ós que abraçava als arbres

A 3 i a 4 anys hem treballat el següent conte: "L'ós que abraçava els arbres"


Un ós molt carinyós amb els animals però sobre tot amb els arbres, de tot tipus li agradaven: pomeres, pereres, pressegueres, petits, grans...


 Fins que un home es va endinsar en el seu bosc amb una destral. "Li deu agradar també abraçar als arbres, com a mí?", va pensar l'ós. Doncs, sembla que no. Què trist i enfadat es va posar l'ós! el seu primer impuls va ser menjar-se a l'home, però no era la seva manera de actuar. Després de pensar, va decidir que la millor idea era fer allò que millor sabia fer: abraçar-lo.


També hem treballat la discriminació de sons observant i escoltant instruments de música. Alguns tenen un nom molt estrany!


dimarts, 1 de desembre del 2015

La rateta presumida

A les classes de 3 i 4 anys treballam el conte de la Rateta presumida.
Primer escoltam un cd amb els renous que fan els animals que surten en el conte. Els reconeixem?

Mostram una foto per saber si hem endevinat l'animal i intentam fer el seu renou. Fins i tot, ens fixam amb les lletres dels seus noms.

Intentam averiguar a quin conte surten tots aquests animals. Què difícil!

Després col-locam els personatges del teatre damunt les seves respectives fotos. Ja esteim preparats per contar el conte!




A continuació miram una làmina que ens servirà per treballar vocabulari de les professions.

dilluns, 23 de novembre del 2015

L'erugueta goluda

Treballam el conte de l'erugueta goluda.



Però que és aquesta tela negra que està penjada? "Això ens servirà per anar construint el conte!" (En Marc de 4 anys ho ha endevinat!)

 Un ou damunt una fulla que amaga una eruga petita i remenuda però amb molta gana. Tanta gana que cada dia de la setmana es menja una fruita diferent: dilluns, una poma; dimarts, dues peres; dimecres, tres prunes... ("prunes? quin nom més "raro", pareix raïm!")


Quan arriba el dissabte, encara té molta gana i se menja un gelat, una magdalena, un pastís de xocolata, una piruleta... tantes coses que acaba el dia amb mal de panxa.

El diumenge, decideix menjar una fulla i es troba molt millor.
Així, arriba a tornar-se una eruga moooolt gran, es fábrica una crisàlide i s'amaga dins fins convertir-se en una preciosa papallona.



Un conte repetitiu que té molt d'èxit entre el més petits i que alguns ja coneixien. Gràcies a ell treballam els dies de la setmana, el vocabulari de les fruites i altres menjars, comptam fins a 5, els colors...

Després, jugam a fer pràxies/carusses (4 anys) i treballam el vocabulari de les fruites (3 anys).

dilluns, 16 de novembre del 2015

La zebra Camil·la


Hi havia una vegada una zebra que no volia dur calçons i retranques perquè ja era gran PERÒ el vent bandit li va llevar les retxes del seu vestit!! I així anava ella, plorant 7 llàgrimes i amb 7 retxes menys. Semblava una mula blanca! Sort dels seus amics que li varen ajudar regalant-li retxes de diferents colors i eixugant-li les 7 llagrimes. Ja hem contat el conte a les classes de 3 i 4 anys. Dijous tocarà a un dels grups de 5 anys. Penjaré més fotos!


 N'Ariadna (4 anys) li va posar un bocí de teranyina que li havia regalat una aranya!


Molt bé Hugo (4 anys)! Na Camil-la tendrà una llàgrima menys gràcies a tu.


A na Leo (3 anys) li ha tocat posar-li un anell de la serp a la pota de na Camil·la!


Na Judith (3 anys) és la protagonista de la setmana i ha hagut de fer moooooolta feina avui!

A on li posam aquesta retxa a na Camil·la, Éric (3 anys)?

Així de guapa ha quedat na Camil-la!
            Els Blaus amb la zebra Camil-la.
                         Ara toca pintar-la!

I després del conte, treballam vocabulari dels animals i els classificam segons visquin a la mar o a terra. "El peix viu a la mar", diu n'Aina (3 anys).
Amb els més grans ho complican una mica: animals domèstics, salvatges, marins i de granja.


dilluns, 9 de novembre del 2015

Un conte màgic i un llop afamat

A la fi he acabat de decorar la capsa dels contes. Ha costat però aquí teniu el resultat. Una capsa de botes, paper d'embalar, lletres de goma eva i gomets de colors. Ara sí que reconeixeran la meva capsa aviat!



La setmana passada vaig aprofitar les sessions dels tallers per presentar als nins de 4 i 5 anys (els Taronges) aquests dos contes que vos mostraré a continuació. Avui els hi ha tocat als de 3 anys. Dijous que vé els veuran els Blaus del grup de 5 anys.

"Un llibre" és tan senzill com màgic. Els nins li diuen el llibre de les rodones, dels cercles, dels punts, dels gomets...

D'aquest mateix autor en podeu trobar d'altres del mateix estil.


Així comença, donant instruccions que els infants han de seguir per poder fer "màgia" quan girin la pàgina. Gràcies a aquest llibre hem treballat 3 colors bàsics, la quantitat (molts, pocs), hem comptat de l'1 al 15, la orientació espaial (adalt, abaix, dreta, esquerra), hem fet una seriació, hem imaginat el que "dibuixen" les rodones... i els següents verbs: tocar, pitjar, fregar, sacsejar, picar de mans, bufar...
És genial veure com esperen per saber el què passarà després. A més TOTS han pogut fer alguna cosa de les indicades al llibre ja que són moltes les instruccions que ens dona fins arribar al final.

I després d'un llibre tan "mogut" i participatiu, hem passat a un altre per treballar l'hàbit d'escolta:

Què pot passar quan una ovelleta es presenta a casa d'un llop amb molta gana i que està cansat de menjar sopa de verdures? RES DE BÒ! o sí?? Un final inesperat on el llop no és tan dolent com el pinten.


divendres, 23 d’octubre del 2015

Fort i fluix

A les següents sessions a 3, 4 i 5 anys, treballarem una qualitat del sò com és el volum. El lleó ens duu una capsa plena d'instruments que poden sonar fort i fluix: tambor, xiulet, trompeta...




Mirarem el següent vídeo d'en Pim i na Pam que ens proposen un joc d'endevinar renous forts i fluixos. Podeu clicar aquí: Vídeo de fort i fluix

I per acabar la sessió, una cançó curteta. Podem picar de mans i de peus fort i fluix, però només una vegada!! (això ens costa una mica ;-) ) Hem d'estar ben atents a la lletra de la música i al "cargol" que apareix. Si és GRAN, vol dir fort; si és petit, fluix. Aquí la teniu: Cançó "fort i fluix"

dilluns, 19 d’octubre del 2015

A la classe de 3 anys bufam com el llop!

A la classe de 3 anys estan molt engrescats amb els contes i les titelles però avui m'han vist arribar a classe sense titella ni conte en les mans. "On és el conte, Malena? I la capsa? Avui no mos duus res?" Avui el conte el tenien a la pissarra màgica (la pantalla digital) ;-) .

Hem parlat de la història dels tres porquets, pràcticament tots la coneixien i tenien clar que s'havien construit tres cases de materials diferents, però hem après que el porquet gran va tardar tant perquè la seva casa era molt difícil de construir ja que volia que fos molt "forta" (molt resistent), mentres que els seus germans tenien molta juguera i poques ganes de fer feina, per tant les seves cases eren "fluixetes" (dit per ells). Després, hem vist el conte dels tres porquets de la web "Una mà de contes", on es pinta la història mentres al mateix temps que es narra. Els hi ha agradat molt! Aquí teniu el conte.

Per treballar les pràxies hem fet una rotllana i hem jugat a bufar com el llop. Bufam fluixet per simular que tomam la casa de palla; bufam amb una mica més de força per tomar la casa de fusta i ja per acabar, bufam molt, molt fort per tomar la casa de pedres i maons. No heu notat que avui feia una mica de vent? ÉREM NOLTROS!

Per acabar la sessió i per seguir treballant la tardor, hem escoltat una nova cançó de la tardor. Se diu "A la tardor" i és del grup Pot Petit. Aquí teniu, l'enllaç a la cançó

dijous, 15 d’octubre del 2015

Els Blaus de 5 anys (dijous) i els nins i nines de 4 anys (divendres) descobreixen un conte nou


El dijous, el grup dels blaus de 5 anys, i el divendres el grup de 4 anys, han descobert que el conte dels tres porquets, que tan bé coneixen, té una segona part:

Ja vos podeu imaginar que el llop torna a fer de les seves i que els tres porquets hauran d'aconseguir desfer-se'n d'ell:
 Quí guanyarà la cursa de les avionetes?
De quins materials construiran els porquets les seves avionetes?
Varen reconstruir les seves cases que havia destrossat el llop?

Després, hem jugat a imitar pràxies i hem anomenat elements de la tardor: fruits secs, magranes, fulles, pluja, castanyes... Molts d'ells apareixen a la cançó que hem escoltat. Vos enllaç el vídeo i vos anim a cantar-la amb ajuda de la lletra que apareix:


dimarts, 13 d’octubre del 2015

Concert infantil Dàmaris Gelabert

Avui l'entrada al blog és una mica "diferent" però m'ha semblat bona idea recomanar-vos un concert que na Dàmaris Gelabert farà a Palma dia 15 de novembre. Vos pos aquí un enllaç a la seva web per, si ho trobau adient, investigueu.  http://www.damarisgelabert.com/

En algunes de les sessions que faig amb els vostres fills, treballam cançons de na Dàmaris: Bon dia!, Tot sona, Les vocals, Els mosquits... Els infants de 4 i 5 anys ja la "coneixen" del curs passat i me segueixen demanant que els hi posi cançons i vídeos de la meva "amiga" Dàmaris (val a dir que no tenc el gust de conèixer-la, però els hi fa gràcia que sigui la meva "amiga", ja que així els hi vaig presentar). Gràcies a les seves cançons treballam el vocabulari, el ritme, l'atenció, la memòria, la discriminació auditiva... i la veritat és que els seus vídeos ens agraden molt. Podeu trobar-los a la seva web o a youtube.

En aquest blog, en teniu dues de cançons de na Dàmaris però en seguirem treballant al llarg del curs. Esper que ningú se senti obligat a anar-hi (no és aquesta la meva intenció). De fet he dubtat si escriure aquest post o no. Simplement, he volgut compartir amb vosaltres i els vostres fills (a qui NO diré, per descomptat, que hi ha aquest concert) una activitat que me sembla interessant per a la seva edat i que pens que poden gaudir.

Hi ha dos horaris pels concerts: 17h i 18.30h, per tant ja vos puc dir que no duraran més d'una hora. Els preus de les entrades són de 8 euros per adults i 6 euros per infants (d'entre 1 i 16 anys). Teniu més info a la seva web o a facebook.
I després de tota aquesta parrafada, vos puc assegurar que no tenc cap tipus de comissió ;-)

divendres, 9 d’octubre del 2015

Mitjans de transport a 4 anys

A la sessió de 4 anys, avui hem descobert que els mitjans de transport o vehicles ens permeten anar d'un lloc a un altre. Hem enumerat els qui coneixiem i també hem vist fotos. Hem après el que és un TRICICLE, un METRO, un TAXI (alguns ja ho tenien clar) o un PATÍ (que no és el mateix que un PATINET ;-) )

Na Malena ha duit una làmina gran on havíem de cercar els mitjans de transport i comptar quants n'hi havia.



 Hem mirat un vídeo on apareixien vehicle i els seus respectius renous. Ei! un COET també és un mitjà de transport? i una VACA?, i els PEUS? Podeu veure el vídeo a la part de l'esquerra.

Ja per acabar, hem disfrutat d'una cançó de na Dàmaris Gelabert (la teniu a la part esquerra del bloc). Se diu "Tot sona" i allà també apareixen més mitjans de transport!

BON CAP DE SETMANA A TOTS!

dijous, 8 d’octubre del 2015

Sessió dels Taronges del grup de 5 anys

Com ja vos vaig explicar fa uns dies, amb la tutora, n'Aina, hem pactat xapar el grup en dos. Mig grup farà una activitat amb ella i l'altre mig, quedarà a l'aula amb jo. A la setmana següent, ens canviarem els grups.

Avui han quedat amb mí, els Taronges. Els hi presentat una titella nova, el COCODRIL, que ens ha dui el conte de "Les mans no són per pegar". Primer hem jugat a endevinar quin animal podia amagar-se dins sa capsa. L'única pista que tenien era que era de color verd: una granota???, no, no no! És més gran.

El conte de "Les mans no són per pegar" ja l'havíem contat el curs passat però els hi agradat tornar-lo a mirar. Si voleu veure algunes fotos del conte, podeu anar a una entrada anterior de 4 anys (veure dia 28 de setembre). Hem parlat de coses que se poden fer amb les mans i hem enumerat més coses que podíem fer amb les mans i que no apareixen al conte. Després hem parlat de les persones sordes que a vegades, fan servir les mans per comunicar-se i hem practicat com dir "papà, mamà" i alguns colors. Són esponges!!

Després hem repassat la història d'un nin que cridava molt, i que perdia la seva veu perquè no la cuidava i les perles de la seva Aurora (les cordes vocales) començaven a caure. Hem aferrat els gomets a un full per fer la nostra Aurora (també teniu fotos d'aquesta activitat en una altra entrada de dia 21 de setembre).


dilluns, 5 d’octubre del 2015

Treballam els mitjans de transport a 3 anys

En el grup de 3 anys, avui hem treballat els mitjans de transport mitjançant fotografies. Hem dit els seus noms. Després hem sentit el renou (onomatopeies) que feien. Després hem vist un vídeo, el teniu penjat a la part esquerra del blog.

També hem fet gimnàsia amb la llengua (pràxies). Ha estat molt divertit i hem rigut molt. Un powerpoint ens ha ajudat a fer les pràxies amb una música molt alegre.

Per acabar, hem estat parlant de quines coses que tenim al nostre voltant feien renou i sonaven. Hem arribat a la conclusió de que TOT SONA! els timbres, la trompeta, les petjades quan caminam, la pluja, l'elefant, els ocells... i cançó de na Dàmaris Gelabert ens ho ha demostrat. També teniu el link a la part esquerra. HA estat una sessió molt profitosa!


divendres, 2 d’octubre del 2015

Quàntes coses podem fer amb les mans!


Avui en el grup de 4 anys, hem fet un recordatori de coses que se poden fer amb les mans. Algunes apareixien en el conte "Les mans no són per pegar", altres no. Com es varen quedar amb les ganes d'aprendre com es comunicaven les persones sordes, hem après a dir "papà, mamà" i molts de colors. És increïble lo ràpid que aprenen i lo atents que estaven.

Gràcies a les mans, hem recordat una cançó que ja cantàvem el curs passat. La teniu a la dreta del bloc. I de les mans, hem passat a altres parts del cos, hem mirat fotos, els dit els seus noms i hem pensat per a què servien. Sabeu que les orelles serveixen per escoltar però també "per guardar secrets", idò sí ;-)

Hem jugat a fer una poesia del cos amb les seves parts i les seves funcions:




I ja per acabar, hem rigut molt amb en Taca, un cà ben despistat que no sap vestir-se i que ha necessitat la nostra ajuda. Si voleu veure fotos del conte, podeu visitar l'entrada del 28 de setembre.

Bon cap de setmana!

dijous, 1 d’octubre del 2015

Dies i hores dels tallers d'estimulació de la parla!

Atenció, aquí teniu els horaris (crec que definitius) dels tres grups:

- 3 anys: els dilluns a les 14.30h
- 4 anys: els divendres a les 14.30h
- 5 anys: els dijous a les 14.30h

1ª sessió al grup de 5 anys

Ara sí! ens hem normalitzat amb l'horari de la jornada xapada i tots els dijous participaran del taller d'estimulació de la parla els nins i nines de 5 anys. Amb la tutora, n'Aina, hem pactat xapar el grup en dos. Mig grup farà una activitat amb ella i l'altre mig, quedarà a l'aula amb jo. A la setmana següent, ens canviarem els grups.

Avui han quedat amb mi, els Blaus. Els hi presentat una titella nova, el COCODRIL, que ens ha dui el conte de "Les mans no són per pegar". Ja l'havíem contat el curs passat però els hi agradat tornar-lo a mirar. Si voleu veure algunes fotos del conte, podeu anar a una entrada anterior de 4 anys (veure dia 28 de setembre). Hem parlat de coses que se poden fer amb les mans i hem enumerat més coses que podíem fer amb les mans i que no apareixen al conte. Després hem parlat de les persones sordes que a vegades, fan servir les mans per comunicar-se i hem practicat com dir "papà, mamà" i alguns colors. Són esponges!!

A continuació, hem cantat la cançó de les mans (la teniu al costat esquerre de l'entrada).

Després hem repassat la història d'en Pere, un nin que cridava molt, i que perdia la seva veu perquè no la cuidava i les perles de la seva Aurora (les cordes vocals) començaven a caure. Hem aferrat els gomets a un full per fer la nostra Aurora (també teniu fotos d'aquesta activitat en una altra entrada de dia 21 de setembre).

Li hem tret mooooolt de profit a aquesta primera sessió!

dilluns, 28 de setembre del 2015

En Taca es vesteix

Avui a la classe de 3 anys, hem hagut d'endevinar quí s'amagava dins la capsa dels contes. Només teníem una pista: és un animal de color verd. Hem dit que podia ser un cuc, una granota... fins que hem endevinat que era UN COCODRIL!


 El cocodril ens ha duit el conte d'en Taca que no sabia vestir-se. És un cà molt despistat i entre tots hem treballat el vocabulari de la roba i l'hem ajudat. Ho hem fet molt bé!

Després hem tornat a cantar la cançó de les mans i avui l'hem vista a la pantalla de la classe. Teniu l'enllaç a l'esquerra de les entrades.