dimarts, 20 de desembre del 2016

El monstre de colors

Aquest conte s'està convertit en un dels més emprats per treballar les emocions. Molts de nins m'han fet saber que el tenen a casa, així que ja coneixen a aquest monstre que barreja totes les emcions. De moment l'he contat i treballat a les classes de 3 i 5 anys, ja serà després de festes que el contaré a 4 anys. Li ajudam a aclarir-se? Entre tots ho hem aconseguit.

Aquesta versió del conte és en pop-up.


Classificam cada emoció dins el seu pot. Anam una per una i pensam quines coses ens fan sentir les diferents emocions. Aquí teniu un recull dels que més han dit:

Alegria:
  •  Que una amiga vengui a dormir a casa
  • Que me regalen un juguete
  • Cuando es mi cumpleaños
  • Quan me conviden a una festa
  • Jugar amb sa meva germana
Tristesa:
  • Que me castiguen
  • Si algú no vol jugar amb jo al pati
  • Quan no me fan cas
  • Si plou
  • Si me renyen
Ràbia:
  • Si me molesten
  • Si no volen ser ses meves ammigues
  • si me rompen un juguete
Por:
  • Foscor, rates, dinosaures, malsons i monstres. Que me deixin tot sol.
Calma:
  • Sa platja, dormir, sa piscina, quan comença s'estiu. 



Així ja tenim ordenades les emocions. Ara serà més fàcil.


 Després del contes, treballam els colors, comptam els pots, recordam i associam les emocions i els seus colors...




diumenge, 11 de desembre del 2016

De què fa gust la lluna?

Aquesta setmana treballam el conte "De què fa gust la lluna?", molts d'ells els tenen a casa o ja el coneixen. Una tortuga ens l'ha presentat, i és que el conte comença amb una tortuga que decideix que vol tastar la lluna per saber quin gust té, però necessitarà ajuda dels seus amics per poder arribar a ella. Aquí teniu el conte extret de Youtube per si el voleu visionar  "De què fa gust la lluna?" 





Noltros també hem pogut tastar un bocinet de lluna i hem dit de què tenia gust: de plàtan, de fresa, d'espaguetis, de gelat de xocolata, de "sopita"...

"En podem menjar més?", crec que els hi ha agradat.






A la classe de 3 anys, pintam la tortuga del conte.



A la classe de 4 anys, jugam amb les paraules. Mirant unes fotografies, pensam si la paraula és llarga o curta i classificam les paraules en dos grups. Jo escric les paraules a la pissarra i ells dedueixen, contant, que si té moltes lletres és llarga i si té poques lletres és curta. Ho fan molt bé!

I després de menjar lluna, a la classe de 3 anys, i per poder fer la digestió, seguim treballant els aninals. Hem contat un conte d'endevinalles. "Cu-cut, qui és?".


diumenge, 4 de desembre del 2016

Noves recomanacions de contes per infants de 3 a 6 anys

El desembre del curs passat vaig posar una llista de conte recomanats per infants de 3 a 6 anys. Els podeu recordar aquí. Per a mí són contes imprescidibles, però ja se sap que per a gustos, els colors!

Aquest any també compartiré en el blog més contes que han tengut èxit entre els vostres infants o que trob que no es poden quedar fora de la llista dels top ten. Pensau que als Reis Mags els hi encanta dur contes!

Aquí teniu els nous contes d'aquesta selecció:


 1. Després del famosíssim "Un llibre" en Hervé Tullet ha tret, entre altres, llibres molt semblants, com aquest que es diu "Un joc". Del mateix estil que el primer. Interactiu i màgic.


2. Aquest el trob adient per infants a partir de 5 anys. Les ceres es cansen de l'us que en Duncan els hi dona i comencen a escriure-li cartes com a protesta. Molt divertit i original "El dia que les ceres de colors van dir prou". També hi ha una segona part de la història.


3. El monstre Nyac Nyac ha causat furor a les classes de 4 i 5 anys  (a mí me va sorprendre la reacció dels infants). Encara ara, en xerren dels desastres que fa en Nyac Nyac.

4. Molt escatològic però divertit. "La talpeta que volia saber qui li havia fet allò al cap" conta la histporia d'una talpeta curta de vista que vol averiguar d'entre tots els animals qui li ha fet allò damunt el cap. 
 5. "Las cuatro estaciones desde el gran árbol". Un llibre preciós de colors i imatges que fa un repàs de les quatre estacions de l'any. No és una història en sí, però és ideal per entendre allò que passa a la natura durant l'any.
 6. "Endevina com t'estimo". Una llebre gran i una llebre petita competeixen per veure qui estima més de les dues. Molt tendre i el podeu trobar en diferents formats.
7. "Un llibre per buscar punts", el mateix títol explica la dinàmica del conte que és més un joc que un conte. Es tracta d'anar cercant els punts que es troben amagats a les diferents pàgines. Entretengut i molt original, si bé és cert que vist un parell de vegades perd la seva gràcia (sempre se pot amagar unes setmanes i tornar a treure ;-) )

I voltros, quins contes trobau com a imprescindibles? Quin més afegirieu a la llista?

divendres, 25 de novembre del 2016

Concert infantil

I igual que l'any passat, vos torn a anunciar un concert infantil de na Dàmaris Gelabert a Palma. Serà dia 4 de desembre al teatre Xesc Forteza, a les 12. 30h. Vos pos aquí un enllaç a la seva web per, si ho trobau adient, investigueu.  http://www.damarisgelabert.com/

En algunes de les sessions que faig amb els vostres fills, treballam cançons de na Dàmaris: Bon dia!, Tot sona, Les vocals, Els mosquits... Els infants de 4 i 5 anys ja la "coneixen" del curs passat i me segueixen demanant que els hi posi cançons i vídeos de la meva "amiga" Dàmaris. Gràcies a les seves cançons treballam el vocabulari, el ritme, l'atenció, la memòria, la discriminació auditiva... i la veritat és que els seus vídeos ens agraden molt. Podeu trobar-los a la seva web o a youtube.

En aquest blog, en teniu vàries de cançons de na Dàmaris però en seguirem treballant al llarg del curs. Esper que ningú se senti obligat a anar-hi (no és aquesta la meva intenció). Simplement, he volgut compartir amb vosaltres i els vostres fills (a qui NO diré, per descomptat, que hi ha aquest concert) una activitat que me sembla interessant per a la seva edat i que pens que poden/podeu gaudir. L'any passat algunes famílies de 3 i 4 anys y varen anar i els infants me varen dir que havien disfrutat molt.


Si entrau a la web, veureu també que realitzarà un taller per a famílies adreçat a infants de 0-2 anys i un segon taller per a nins de més de 2 anys.

I després de tota aquesta parrafada, vos puc assegurar que no tenc cap tipus de comissió ;-)

Bon cap de setmana!

Més música!


Aquesta setmana hem celebrat Santa Cecília i no podia faltar un conte que parlàs de la música i el ball. El tigre ens ha duit un conte relacionat amb la música.

Quí ha dit que "les girafes no poden ballar"? Aquest és un libre en pop-up que ens explica les ganes de na Groga, una girafa, per participar al Ball de la Selva.






Per introduir el conte, primer treballar el vocabulari que ens apareixerà en el conte amb l'ajuda de les làmines:


I a continuació, veim el vídeo Eric Carle - I see a song on s'ens mostra una manera de pintar la música. Ara ens toca a nosaltres pintar, podem pintar seguint el ritme de la música, segons ens inspiri allò que sentim, pintam la tardor... Vivaldi - la tardor 



Màxima concentració escoltant música i pintant:











diumenge, 20 de novembre del 2016

Preparam la festa de la música

Començam a preparar la festa de la música que serà la setmana que vé. Al taller d'estimulació de la parla hem posat el nostre granet d'arena. Treballam els conceptes: FORT I FLUIX tocant un tambor i la projecció de dos vídeos que podeu trobar a la col·lumna de l'esquerra o aquí: cançó de fort i fluix 
i vídeo fort i fluix.

Amb unes làmines treballam el vocabulari d'instruments de música i escoltam el seu sò.

De la web "una mà de contes" veim i comentam el vídeo Tocant la vida.

La setmana que vé continuarem fent activitats relacionades amb la música.

divendres, 4 de novembre del 2016

L'Erugueta goluda - Eric Carle

Treballam el conte de l'erugueta goluda! 

Però que és aquesta tela negra que està penjada?

 Un ou damunt una fulla que amaga una eruga petita i remenuda però amb molta gana. Tanta gana que cada dia de la setmana es menja una fruita diferent: dilluns, una poma; dimarts, dues peres; dimecres, tres prunes... ("prunes? quin nom més "raro", pareix raïm!")


Quan arriba el dissabte, encara té molta gana i se menja un gelat, una magdalena, un pastís de xocolata, una piruleta... tantes coses que acaba el dia amb mal de panxa.

El diumenge, decideix menjar una fulla i es troba molt millor.
Així, arriba a tornar-se una eruga moooolt gran, es fábrica una crisàlide i s'amaga dins fins convertir-se en una preciosa papallona.



Un conte repetitiu que té molt d'èxit entre el més petits i que alguns ja coneixien. Gràcies a ell treballam els dies de la setmana, el vocabulari de les fruites i altres menjars, comptam fins a 5, els colors... També feim una fitxa a 3 anys i pintam la nostra eruga. A 4 anys, repassam els nombres fins el 5 i pintam les fruites.

 Què gran s'ha tornat aquesta eruga!



 Molta concentració per comptar i pintar les fruites que se menja l'eruga.






dimecres, 26 d’octubre del 2016

Professions

Treballam als tres grups les professions mitjançant les fotografies i les feines dels papàs i mamàs. Descrivim en què consisteix cada feina, què fan exactament, quines eines empren, les diferències entre unes i altres...



 També ens ajudam de la làmina de professions que penjam a la classe:


Per acabar, als grups de 4 i 5 anys, hem d'ordenar les diferentes fotografies per montar una història seqüenciada de manera correcta. Primer observam les fotos, les descrivim: què fa?, on està?, què creus que passarà?...

Quina podria anar primer?, i després?, i a continuació?, i per acabar? Entre tots montam la història.