divendres, 24 de febrer del 2017

Activitats 5 anys relacionades amb la lectoescriptura

A llegir i escriure s'aprèn jugant i pràcticament sense adonar-se'n. En les properes sessions treballarem la consciència fonològica, la discriminació auditiva de sons i lletres, la correspondència entre fonema i grafema... I tot ho farem d'una manera lúdica i entretinguda. Aquesta feina, ja l'ha començada na Sara fa temps i servirà com un petit reforç complementari d'allò que fa ella a diari.

Les paraules ens envolten i molts volen començar a desxifrar el que posa en els rétols, capses, cartells... Aquesta setmana hem jugat a discriminar paraules que s'assemblen perquè rimen. Si acaben igual o comencen igual o no. També classificam fotografies depenenent de si la paraula representada en un dibuix duu una determinada vocal o no. Vos passaré fotos.

Diferenciam paraules llargues i paraules curtes i moltes vegades tenin com a referent el nostre nom o el noms dels companys. És important, si volem ajudar a escriure als nins i nines, que els hi donem el sò de la lletre, no el nom. És a dir la /ffffffffffffffffff/ (i allargam el sò), no la EFA.

Podeu aprofitar per jugar amb lletres imantades, fer lletres amb plastilina o altres materials, escriure damunt arena, escriure la llista de la compra... Sempre de manera divertida. Endavant!


Carnestoltes i excursionistes

Avui hem sortit d'excursionistes, ja que el nostre projecte de centre és la Serra de Tramuntana. Ha estat molt divertit! Per seguir aquest fil conductor, avui dins la capsa dels contes, s'ha amagat una titella-tortuga. Els nins m'han explicat moltes coses de la tortuga: com es mouen, què mengen, els diferents tipus de tortugues...

La tortuga ens ha duit aquest conte, que encara que no és sobre excursions, sí que tracata del bosc:


Les il·lustracions són precioses. Han aguantat molt bé la història (i no és curta!). A 5 anys els vaig contar fa unes setmanes. Hem après nou vocabulari: puput, gripau, cau, liró, esquirol... I hem fet moltes suposicions. Per què en Pere va amb un pijama al bosc?, podrà en Pere recuperar el seu camió de bombers?, com ha arribat a parar al bosc?...





Després hem mirat i analitzat una làmina del bosc on surten accions que poden perjudicar al bosc, als animals, les plantes... o accions de persones que ho estan fent bé. Treballam el vocabulari, la construcció d'oracions,  l'atenció, el torn de paraula, el respecte de les opinions dels altres... Podríem haver estat xerrant molta estona més.


divendres, 17 de febrer del 2017

Preparam la festa de Carnestoltes! Hi ha molt de vocabulari per treballar i els nins estan tan engrescats amb les seves disfresses que s'ha d'aprofitar.

Miram i llegim el conte:


A la classe de 5 anys, miram el vídeo que explica quí eren el Rei Carnestoltes i la Vella Quaresma. El podeu veure aquí

A 3 anys, treballam el vocabulari de les disfresses amb aquest vídeo.
I a 4 anys, aprofitam la cançó de na Dàmaris Gelabert que es diu El febrer a l'inrevés. També treballam el vocabulari amb aquest vídeo.

En el següent enllaç trobareu moltes activitats recopilades: pràxies, vídeos, fitxes per treballar el vocabulari... tot relacionat amb la festa de les disfresses! més material