dissabte, 15 de desembre del 2018

L'erugueta goluda

Treballam el conte de l'erugueta goluda! 


Però que és aquesta tela negra que està penjada?

 Un ou damunt una fulla que amaga una eruga petita i remenuda però amb molta gana. Tanta gana que cada dia de la setmana es menja una fruita diferent: dilluns, una poma; dimarts, dues peres; dimecres, tres prunes... ("prunes? quin nom més "raro", pareix raïm!")


Quan arriba el dissabte, encara té molta gana i se menja un gelat, una magdalena, un pastís de xocolata, una piruleta... tantes coses que acaba el dia amb mal de panxa.

El diumenge, decideix menjar una fulla i es troba molt millor.

Així, arriba a tornar-se una eruga moooolt gran, es fábrica una crisàlide i s'amaga dins fins convertir-se en una preciosa papallona.



Un conte repetitiu que té molt d'èxit entre el més petits i que alguns ja coneixien. Gràcies a ell treballam els dies de la setmana, el vocabulari de les fruites i altres menjars, comptam fins a 5, els colors...

 Què gran s'ha tornat aquesta eruga!




 A la classe de 5 anys, molta concentració per comptar i pintar les fruites que se menja l'eruga.

Podeu visualitzar el conte clicant aquí

dimecres, 5 de desembre del 2018

De què fa gust la lluna?

Aquesta setmana només han tengut sessió d'estimulació de la parla els alumnes de 4 i 5 anys. Hem treballat el conte "De què fa gust la lluna?". Aquest conte, que ja és un clàssic, fa que els nins i nines puguin participar molt, ja sigui perquè és molt repetitiu, alguns el tenen a casa o ja el coneixen. El conte comença amb una tortuga que decideix que vol tastar la lluna per saber quin gust té, però necessitarà ajuda dels seus amics per poder arribar a ella.





I després tastam un bocí de lluna, i quin gust té?, és dolç o salat?






divendres, 30 de novembre del 2018

Les emocions d'en Pol

A les classes de 3, 4 i 5 anys hem mirat un conte d'en Pol que ens ha ajudat a diferenciar emocions i a començar a intentar posar-nos en el lloc dels altres i distingir quines coses ens poden fer les emocions. És curiós perquè allò que a uns ens fa por, a altres no; el mateix passa amb la tristesa, per exemple.



I és que és tan important treballar les emocions! I vos puc assegurar que el conte no és curt, i encara que m'he botat alguna pàgina, estaven ben atents. Treballam vocabulari, la capacitat d'escolta, el saber demanar el torn de paraula, l'atenció, la comprensió...






 Un llibre amb solapes molt recomanable si el voleu incloure a la llista del Reis Mags.

I a la classe de 5 anys, dibuixam nins i nines tenint en compte 4 de les emocions bàsiques:




dilluns, 26 de novembre del 2018

En Patufet i en Patufot

La setmana passada a la classe de 4 i 5 anys, vàrem treballar el conte d'en Patufot. Una altra versió del clàssic d'en Patufet molt, molt divertida i on els nins han d'anar pensant què pot anar passant tenint en compte la versió que ja coneixen d'en Patufet.


I a 3 anys, alguns ja coneixien què li va passar a en Patufet, però per altres era una història nova, així que ens quedam amb la versió clàssica d'en Patufet i el seu "patim, patam, patum..."


divendres, 9 de novembre del 2018

Professions i conte de na Maisy


Per relaxar-nos i prendre consciència dels sons que ens envolten, tancam els ulls i escoltam aquest renou que ens recorda a la mar o la pluja. Són bolletes que cauen! Ho pots obrir? Pareix que plou! Com se fa aquest pal de pluja?

 Esperen pacientment el seu torn:


En el grup de 4 i 5 anys, treballam les professions. Quines feines coneixem? de què fan feina els nostres papàs i mamàs?, "¡de trabajo!" diuen alguns. Anam ampliant vocabulari amb ajuda de les imatges:


A les tres classes miram aquesta làmina. Anam construint oracions: veig una doctora que cura un nin. On està? dalt, abaix, al centre? Segons els nivell del grup (no és el mateix a la classe de 3 que a la de 5 anys) les exigències son  diferents.


I a la classe de 3 anys, hem tengut la visita d'un ratolí, que ens duu el conte de na Maisy, una ratolina que va a escola com nosaltres! i què fan? pinten, berenen, juguen al pati, dormen, miren contes... Fa motles coses com nosaltres.

I després, a la classe de 3 anys, hem fet pràxies i no és fàcil això de fer gimnàsia amb la boca, la llengua, les galtes... cansa molt! Podeu practicar clicant els vídeos que teniu a la columna de l'esquerra.

divendres, 26 d’octubre del 2018

Treballam la tardor i la roba

Aquesta setmana hem continuat reforçar paraules relacionades amb la tardor i també les peces de vestir. Hem fet servir aquest conte que agrada tant:

 I és que en Taca és moooooolt despistat i ha necessitat la nostra ajuda per vestir-se correctament. Repassam les parts del cos, les peces de roba, com són (màniga llarga, curta, retxades, amb rodones...).


 Així de bé ha quedat el nostre ca.


I algunes paraules treballades:

 Clicant en el següent enllaç podeu trobar vocabulari de la tardor i una cançó:

Vocabulari tardor
Cançó


dilluns, 22 d’octubre del 2018

Animals de granja

Treballam el vocabulari dels animals de granja amb ajuda de la titella tigre. Per tranquilitzar i centrar l'atenció, agafam la botella sensorial "de neu"

 Empram aquest conte: on anirà na Berta?, quins animals creis que veurà?, com anirà a la granja?...



Amb fotos classificam els animals si són de granja o salvatges (els petits de 3 anys, només treballam el nom dels animals). També escoltam els sons que fan, les onomatopeies, i anam relacionant els sons amb les imatges.

Les Paraules dolces

A les classes de 4 i 5 anys hem treballat el següent conte:


Na Lola s'ha aixecat amb la boca plena de paraules dolces però li costa trobar el moment per dir-les.


 Nosaltres tenim una capsa molt lluent amb targetes i confeti que ens ajudarà a reconèixer les paraules que als altres els hi agrada escoltar.

 Hem de ficar les paraules dolces dins la caixa, les altres han de quedar fora.

 Aquestes són les paraules que no ens agrada dir o que ens facin:
I a casa, quines paraules dolces sentim: Carinyo, confit, ratolí, t'estim fins a la lluna, princesa... Feim un llistat de paraules dolces que ens diuen.

divendres, 5 d’octubre del 2018

Treballam "el cos"

Aquesta setmana hem treballat vocabulari del cos humà i hem fet servir aquestes fotos per xerrar de les funcions de les parts del cos. Per a què serveixen els peus?, i els ulls?, i la boca?... Assenyalam les parts en noltros mateixos i en els altres. Una moneia ens ha duit les fotos i un conte molt xulo!





Als trs grups treballam un conte que ens recorda que "Les mans no són per pegar" i és que se poden fer taaaantes coses amb les mans: saludar, pintar, construir, vestir-se, menjar, acomiadar-se, ajudar, rentar-se les dents...



Per acabar d'interioritzar les parts del cos, escoltam, cantam i ballam cançons relacionades amb el cos. A tres anys, En Joan petit quan balla

A 4 i 5 anys,  Cap, panxa, genolls i peus

A ballar i a cantar!
Amb els nins i nines de 4 i 5 anys treballam aquest poema del cos, podeu trobar aquest poema versionat en cançó aquí:

dilluns, 1 d’octubre del 2018

Primera sessió del taller

Primeres sessions de presa de contacte amb els nins i nines de 3 anys i retrobament amb els nins i nines de 4 i 5 anys.

Les titelles juguen un paper important, ens duen contes, ens ajuden a presentar-nos, els proposen activitats... aquest primer dia ha vengut un cocodril! Ens hem presentat i mos ha saludat a tots. Mos conta que no li agraden gens els crits, que necessitam xerrar fluix.


 I per saber la diferència entre fort i fluix, empram un tambor. Podem tocar FOOOOOORT (mos tapan les orelles) o fluix, que és com li agrada al cocodril que xerrem. Els primers objectius a treballar és saber escoltar, demanar el torn de paraula, respectar quan xerren els altres, mantenir una actitud d'escolta i atenció...

Els més grans (5 anys) han vist un vídeo que remarca les diferències entre fort i fluix. El podeu trobar a la columna de l'esquerra o aquí.


 I aquesta és la capsa on amagarem els contes, les titelles, les fotos... Una capsa molt coneguda per a tots.

També hem treballat el vocabulari dels animals. Amb els més petits començam amb els més comuns i els classificam pensant si viuen dins la mar o no: peix, vaca, estella de mar, porc, moix... I quin renou fan? Treballam les onomatopeies!


dimecres, 5 de setembre del 2018

Benvinguts al blog

Primer de tots, vos vull donar la BENVINGUDA AL CURS 2018-2019. Pels qui sou nous al blog, aquí vos deix una petita explicació per tal que sapigueu en què consisteix:

El taller d’estimulació de la parla que s’imparteix als tres cursos d’infantil va encaminat a estimular el desenvolupament del llenguatge i de les capacitats cognitives.

Com objectius principals del taller, es treballa per:
  • Prevenir posibles alteracions i potenciar els mecanismes bàsics del llenguatge (audició, veu i articulació).
  • Establir l’adquisició de les dimensions del llenguatge: forma, contingut i ús.
  • Estimular el desenvolupament comunicatiu en la població escolar, afavorint el desenvolupament dels processos de comprensió i expressió.
  • Detectar possibles casos que necessitin un suport específic. 
Còm ho feim? Emprarem una metodologia activa, oberta i manipulant objectes del seu entorn. Ens basarem en el nivell de desenvolupament del nin per adequar les activitats, encara que molts dels materials s’empraran a les tres aules d’infantil, adaptant-los a cada grup d'edat.

Cercarem un clima de relació afectiva dels nins i la mestra d’audició i llenguatge. Emprarem un llenguatge abundant, treballant la comprensió i l’expressió, treballarem potenciant una comunicació social per ajudar al desenvolupament dels aprenentatges del nins.

El taller és setmanal i, si no hi ha canvis, serà els següents dies:

- 3 anys: divendres a les 11.30h
- 4 anys: dilluns a les 14.30h
- 5 anys: dimecres a les 14.30h

  En aquest blog, aniré presentant els diferents materials (contes, cançons, titelles, jocs, làmines...) que empraré durant les sessions, d'aquesta manera podreu conèixer què feim al taller d'estimulació de la parla i el material amb el qual treballarem.

Vos desig...