dissabte, 11 de desembre del 2021

Contes viatgers

Nins i nines de 3 i 4 anys, encara que vos toqui quedar a casa uns dias, no podem quedar-nos sense contes, així que he pensat fer-vos arribar uns contes viatgers que podran arribar a les vostres cases amb molt de carinyo per part meva. Aquí vos deix un petit recull de contes que vaig gravar durant el confinament. Esper que vos agradin. 

dijous, 9 de desembre del 2021

El ren de Nadal

S'apropa una de les nits més màgiques de l'any, així que triam un conte molt especial: "El ren de Nadal". Na Llúcia desperta amb el so d'uns cascavells i decideix sortir, en mig de la nit i sota la neu, per esbrinar la seva procedència. El seu somni esdevé realitat quan troba un ren màgic que la durà volant pel cel camí d'una aventura nadalenca molt especial.




divendres, 26 de novembre del 2021

Colors

Com ens encanta pintar i amb els contes també podem "pintar" i fer màgia. Explicam la història de "El petit Blau i el petit Groc", a la classe de 3 anys, uns colors que varen viure una de les aventures més cursioses i emotives.



 En una bossa transparent posam color blau i color groc i què passarà? que hem de fer per aconseguir el color verd? Entre tots mesclam una mica cada una fregant la bossa i ... taxan!





A les classes de 4 i 5 anys, treballam el llibre "Colors" de Hervé Tullet, un llibre interactiu i que permet que tots puguin participar d'alguna manera: fregant, tocant, comptant, tancant el llibre... descobrim que podem crear colors mesclant alguns d'ells. Clicau l'enllaç per veure una miqueta en què consisteix: Aquí

 Acabam mesclant groc i vermell; vermell i blau; blau i verd... Molt xulo!





dimecres, 17 de novembre del 2021

Mitjans de transport

  Avui no hi ha hagut conte, avui hem escoltat un CD amb els diferents renous que fan els mitjans de transport, hem vist les imatges i hem dit el seu nom. Després hem comentat si hi havíem anat: avió, tren, moto, vaixell... i hem tornat a dir els seus noms. 



divendres, 12 de novembre del 2021

Elmer

Aquesta setmana el conte triat va ser "Elmer":




Molts ja el coneixien, així que entre tots vàrem contar la història, destacant la importància de respectar les diferències i d'estimar-nos tal com som. 

A la classe de 3 i 4 anys, han posat gomets al seu Elmer. A la classe de 5, pintam i decoram el nostre elefant d'una manera més lliure!

divendres, 5 de novembre del 2021

Emocions a infantil

 A la classe de 3 anys hem mirat un conte d'en Pol que ens ha ajudat a diferenciar emocions i a començar a intentar posar-nos en el lloc dels altres i distingir quines coses ens poden fer les emocions. És curiós perquè allò que a uns ens fa por, a altres no; el mateix passa amb la tristesa, per exemple.




I és que és tan important treballar les emocions! I vos puc assegurar que el conte no és curt, i encara que m'he botat alguna pàgina, estaven ben atents. Treballam vocabulari, la capacitat d'escolta, el saber demanar el torn de paraula, l'atenció, la comprensió...






 Un llibre amb solapes molt recomanable si el voleu incloure a la llista del Reis Mags.

Aquest conte l'hem treballat a 4 i 5 anys. S'està convertit en un dels més emprats per treballar les emocions. Molts de nins m'han fet saber que el tenen a casa, així que ja coneixen a aquest monstre que barreja totes les emocions. A més, ho han treballat amb la mestra d'anglès.
 Li ajudam a aclarir-se? Entre tots ho hem aconseguit.

Aquesta versió del conte és en pop-up.


Classificam cada emoció dins el seu pot. Anam una per una i pensam quines coses ens fan sentir les diferents emocions. Aquí teniu un recull dels que més han dit:

Alegria:
  • Anar al parc
  • Que me regalen algo
  • Cuando es mi cumpleaños
  • Quan me conviden a una festa
  • Jugar amb els meus amics
Tristesa:
  • Que me castiguen
  • Si algú no vol jugar amb mi al pati
  • Quan no me fan cas
  • Quan la mamà s'enfada
  • Quan el meu germà me pega
  • Si me renyen i no me deixen anar al parc
  • Si me tomen una torre
Ràbia:
  • Si me molesten
  • Si no volen ser ses meves ammigues
  • si me rompen un juguete
Por:
  • Foscor, que me perdi, els zombies...
Calma:
  • La platja, dormir, la piscina, els massatges, estar tombada en el sofà. 



Així ja tenim ordenades les emocions. Ara serà més fàcil.


 




divendres, 29 d’octubre del 2021

Contes per riure amb tot allò que ens fa por.

 A la classe de tres anys, treballam aquest conte per minvar les pors i tot allò que ens imaginam però no es real:


I als grups de 4 i 5 anys, reim molt amb aquests esquelets una mica desastrosos:




divendres, 22 d’octubre del 2021

Conte "Les mans no són per pegar"

 Hem mirat el conte "Les mans no són per pegar". Quantes coses se poden fer amb les mans! Abraçar, saludar, menjar, pintar, construir, agafar, ajudar... Fins i tot sabem algunes cançons que empren les mans. 





I al grup de 5 anys, treballam la descripció d'objectes mirant fotografies i com si es tractassin d'endevinalles: de quina forma és, per a què serveix, de quin material està fet...

divendres, 15 d’octubre del 2021

Patim, patam, patum...

Treballam les pràxies bucofonatòries mitjançant fotografies. Vos adjunt a la col·lumna de l'esquerra quatre vídeos diferents per poder treballar a casa. De moment, ells no han vist els vídeos. Aquesta setmana hem mostrat fotografies d'expressions facials (content, enfadat, trist, assustat...) i exercicis bucofacials (intentar tocar la punta del nas amb la llengua, somriure sense que se vegin les dents, posar boca de peix...).

  Per què és important treballar les pràxies?

L’objectiu bàsic és treballar la funcionalitat i mobilitat dels òrgans orofacials com a eina de prevenció de dislàlies (problemes per articular determinats fonemes). Alhora, les diferents experiències serveixen per detectar els nins/es amb dificultats de parla
La proposta de treballar les pràxies a Educació Infantil sorgeix davant les dificultats de parla i llenguatge presents en molts nins i nines de cicle inicial. Per tant, les pràxies intenten ser un treball de prevenció en l'àmbit del llenguatge oral.

Alguns dels objectius serien:

 
- Desenvolupar la motricitat fina que afecta als òrgans articulatoris
- Potenciar l’agilitat, mobilitat, pressió i tancament labial
- Adquirir control, tonicitat i força lingual, labial, bucal i de respiració.
- Vivenciar les possibilitats d’obertura, moviment i pressió de les mandíbules.
- Aconseguir una correcta deglució
- Ajustar fonèticament els sons significatius de la llengua d’aprenentatge


Sempre es tracta de fer-ho de manera lúdica i divertida durant un període de temps breu (uns 5-10 minuts són suficients). Teniu vídeos diferents a l'esquerra del blog

I després treballam un clàssic: en Patufet, un nin tan petit que havia d'anar cantant per tal que no el trepitjassin. Repetim la cançoneta de "Patim, patam, patum..." Alguns ja coneixien la història i m'han ajudat a contar el conte.

dimecres, 6 d’octubre del 2021

En Taca, un ca molt despistat!

 En Taca és un cà molt despistat. És un dels contes que tenen més èxit a 3 i 4 anys i els hi encanta ajudar a vestir-lo perquè és que ho fa tot a l'inrevés. Hem rigut i han participat bastant bé. Poc a poc anirem allargant el temps d'escolta i d'atenció.


Sort que el podem ajudar, però primer deim el nom de la peça de roba, com ès, on s'ha de col·locar, ens tocam la part del cos on hauria d'anar la roba i després ja el vestim amb les peces imantades.



Segur que els nins i nines de 3 i 4 ja comencen a fer-ho tots sols això de vestir-se ;-)

dimecres, 29 de setembre del 2021

La zebra Camil·la

 

Hi havia una vegada una zebra que no volia dur calçons i retranques perquè ja era gran PERÒ el vent bandit li va llevar les retxes del seu vestit!! I així anava ella, plorant 7 llàgrimes i amb 7 retxes menys. Semblava una mula blanca! Sort dels seus amics que li varen ajudar regalant-li retxes de diferents colors i eixugant-li les 7 llagrimes. 
Cada vegada que na Camil·la aconsegueix una retxa nova se sent menys trista. L'ajuden una serp, un llagost violinista, un ànec, una aranya, un arc de Sant Martí i un caragol!


Als grups de 4 i 
5 anys, ens hem fixat en el títol, reconeixem la Z però és difícil entendre que sona com una ZZZZZZZ d'una abella volant. I una serp? SSSSSSSS! Sona diferent!


Poc a poc li anam afegint les retxes que havia perdut amb el vent.
I al final així de guapa ha quedat la nostra zebra amb les retxes de colors!
I als grups de 4 i 5 anys també oferim fer una fitxa amb mooooooltes retxes per dibuixar la nostra zebra.

dijous, 16 de setembre del 2021

Na Maisy va a l'escola

 Començam la primera sessió amb en Coco a 4 i 5 anys. Aquesta titella necessita conèixer els nostres noms, sobre tot al grup nou de 3 anys, però els més petits, veuran aquest conte la setmana que vé perquè encara esteim en procés d'adaptació. Un a un es van presentant! En Coco i els contes de na Malena surten d'una capsa que sempre ens guarda alguna sorpresa.



 Na Maisy és un ratolí que disfruta de l'escola i ens adonam que moltes de les activitats que fan a la seva escola també les farem nosaltres!




Altres contes molt recomanables de la mateixa col·lecció són aquests:






divendres, 3 de setembre del 2021

Començam un nou curs!

 Primer de tot, vos vull donar la BENVINGUDA AL CURS 2021 2022. Pels qui sou nous al blog, aquí vos deix una petita explicació per tal que sapigueu en què consisteix:


El taller d’estimulació de la parla que s’imparteix als tres cursos d’infantil va encaminat a estimular el desenvolupament del llenguatge i de les capacitats cognitives.

Com objectius principals del taller, es treballa per:
  • Prevenir posibles alteracions i potenciar els mecanismes bàsics del llenguatge (audició, veu i articulació).
  • Establir l’adquisició de les dimensions del llenguatge: forma, contingut i ús.
  • Estimular el desenvolupament comunicatiu en la població escolar, afavorint el desenvolupament dels processos de comprensió i expressió.
  • Detectar possibles casos que necessitin un suport específic. 
Còm ho feim? Emprarem una metodologia activa, oberta i manipulant objectes del seu entorn. Ens basarem en el nivell de desenvolupament del nin per adequar les activitats, encara que molts dels materials s’empraran a les tres aules d’infantil, adaptant-los a cada grup d'edat.

Cercarem un clima de relació afectiva dels nins i la mestra d’audició i llenguatge. Emprarem un llenguatge abundant, treballant la comprensió i l’expressió, treballarem potenciant una comunicació social per ajudar al desenvolupament dels aprenentatges del nins.

El taller és setmanal i, si no hi ha canvis, serà els següents dies:

3 anys: dimecres a les 10h
- 4 anys: dijous a les 10h
- 5 anys: dijous a les 14.30h

  En aquest blog, aniré presentant els diferents materials (contes, cançons, titelles, jocs, làmines...) que empraré durant les sessions, d'aquesta manera podreu conèixer què feim al taller d'estimulació de la parla i el material amb el qual treballarem.

Vos desig...